Uuden vuoden karsinta lastenhuoneessa

Meillä ei itseasiassa ole tällä hetkellä lastenhuonetta, jossa leikittäisiin, vaan leikit ovat olohuoneessa

Vaikka kuinka olisi tarkoituksena ollut pitää minimalistinen joulu lahjojen suhteen, on todennäköistä, että joulu on tuonut tullessaan lisää täytettä lasten tavaroihin. Monelle aikuiselle iskee joulun jälkeen karsimisvimma ja tätä kannattaa hyödyntää lastenkin tavaroiden kanssa.

Tavaroiden karsiminen ei suinkaan tarkoita sitä, että jatkuvasti hankitaan uutta karsitun tilalle. Olen aikaisemmin kirjoittanut siitä, kuinka vähemmän on enemmän lasten leluissa ja miten vähemmän leluja voikin tarkoittaa parempia ja pitkäkestoisempia leikkejä. Lue teksti täältä!

Miten aloittaa homma?

Aluksi kannattaa miettiä, toimiiko nykyinen järjestys ja tavaroiden esillepano. Itse pidin sinnikkäästi kiinni järjestyksestä, joka ei toiminut ja joka aiheutti oikeastaan vain stressiä. Olin järjestänyt ihanan leikkinurkkauksen yläkerran pieneen tilaan, jota olin käyttänyt työtilana ja jonka entiset asukkaat olivat remontoineet vaatehuoneesta. Leikkinurkkaus oli aivan ihana, mutta lapset eivät käytännössä leikkineet siinä koskaan, vaan leikit siirtyivät aina alakertaan, jossa muukin perhe oleskeli. Sijoitin myös askartelutarvikkeet yläkertaan lasten makuuhuoneeseen, josta sinnikkäästi roudasin niitä edestakaisin alakertaan, jossa aina päädyimme lopulta askartelemaan. Lopulta jossakin vaiheessa onneksi tajusimme, miten silkkaa hulluutta moinen oli ja sisustin meille alakertaan lelunurkkaukset. Kaikki lasten käytössä olevat lelut sekä askartelutarvikkeet ovat nyt alakerrassa, siellä missä niitä käytetään. Eikös tämä ole se ammattijärjestäjien ykkösvinkki? Tavarat siellä, missä niitä käytetään.

Vaikka lasten lelut olohuoneessa ei ehkä ole sisustuksellisesti se, mitä ensisijaisesti toivoisin, niin tämä on kuitenkin järjestys, joka parhaiten tukee toimivaa arkeamme. Onko teillä järjestys, joka toimii hyvin? Jos ei, rohkeasti miettimään asiaa niin sanotusti boksin ulkopuolelta (tai unohtaen sisustusblogit).

Toinen asia, joka tukee järjestyksen ylläpitoa, on paikka jokaiselle tavaralle. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan sellaista, että esillä on suhteellisen vähän leluja ja että ne ovat hyvin lapsen ulottuvilla ja nähtävissä. Meillä käytössä olevat lelut on sijoitettu avohyllylle päre- tai meriheinäkoreihin sekä muovisiin Aykasa-tyyppisiin koreihin, joita saa eri kokoisina ja pystyy pinoamaan päällekäin. Meillä jälkimmäiset ovat myös jatkuvasti leikeissä mukana, joka aiheuttaa ajoittain kyllä harmaita hiuksia tälle äidille…

Karsimaan!

Kun järjestys on mietitty, voi aloittaa tavaroiden läpi käymisen. Tavaroiden karsinta lasten kanssa onkin vähän oma juttunsa ja siitä olen kirjoittanut täällä!

Tällä kertaa meidän kodissa ei ole tarvetta uuden vuoden karsinnalle, sillä teemme sitä usein, mutta viimeksi karsinnan tehtyämme päädyimme systeemiin, jossa meillä on tietyt paljon käytetyt lelut aina esillä ja loput varastoituna kaappiin, josta niitä voidaan tietyin väliajoin ottaa rotaatioon, riippuen lasten kunkin hetkisistä kiinnostuksen kohteista. Mikäli jokin näistä varastossa olevista tavaroista jää pitkäksi aikaa käyttämättä ja lapset vaikuttavat unohtaneen sen kokonaan, voi olla hyvä hetki luopua siitä.

Meillä on leluhyllyssä esillä aina:

  • puisia luonnonvärisiä palikoita (niitä voi löytää käytettynä sekä esim. Iloisesta Hepusta)

  • Värikkäitä puisia palikoita (meidän omat on ostettu käytettynä, mutta lämmin suositus Grimm’s Wooden Toys-palikoille, joita myy esim. Iloinen Heppu ja Lildecor )

  • Puiset sateenkaaret

  • Hahmoja ja “ukkeleita” (puisia ukkeleita, Muumeja, Sylvanian Familieseja sekä Maileg-hiiret)

  • Kuularata (ostettu Iloisesta Hepusta)

  • Rakentelumagneetit (niin ikään Iloisesta Hepusta)

  • Leikkisilkkejä (Sarah’s Silks)

  • Soittimia

  • Lisäksi yksi rotaatiossa oleva asia (tällä hetkellä Brion junarata on esillä)

Näiden lisäksi esillä on aina pehmolelut (näillä meidän lapset leikkivät todella paljon), keittiössä on Ikean lastenkeittiöstä tuunattu leikkikeittiö astioineen ja ruokatarvikkeineen sekä suhteellisen uutena asiana Maileg-hiirien talo, joka oli lasten joulukalenteri sekä osa joululahjaa tänä vuonna. Tästä oma postauksensa myöhemmin!

Leikki alulle!

Joskus tuntuu, että lapset eivät meinaa innostua leikkimään millään esillä olevilla tavaroilla. Silloin tällöin teen esimerkiksi heidän päiväkoti- ja koulupäivän aikana esillepanon jostain leikistä ja esittelen sen heille kotiin tulon jälkeen ja toivon parasta. Yleensä siitä lähtevät käyntiin mainiot leikit! (Aivan erilaiset, kuin mitä olin itse esillepanoa tehdessäni ajatellut, mutta sillähän ei ole mitään väliä).




Kivoja ja värikkäitä leikkejä jokaiseen perheeseen!


Lue myös Miten karsia lasten leluja?




Edellinen
Edellinen

Oodi mehiläisvahamuovailulle!

Seuraava
Seuraava

Ihanan pehmeä DIY-muovailuvaha