Kolme asiaa, jotka voit tehdä heti, jos teillä on alkamassa päivähoito pian!

Kodin ulkopuolisen hoidon alkaminen on suuri muutos koko perheelle, eikä se välttämättä suju täysin kivuttomasti, mutta siihen voi onneksi valmistautua hyvin ja tällä tavoin pehmentää siirtymää niin perheen pienelle, kuin isoillekin.

Tässä kolme vinkkiä, jotka kannattaa ottaa heti käytäntöön!

  1. Käykää iltaisin leikkimässä tulevan hoitopaikan pihassa

    Yleensä päiväkotien pihat ovat kaikkien käytössä päiväkodin sulkeutumisen jälkeen ja tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. On nimittäin iso asia lapselle, että päiväkotirakennus ja piha ovat tuttuja hoidon alkaessa ja kun käytte pihassa leikkimässä, oppii lapsi ymmärtämään, mihin paikkaa sitä ollaan menossa sitten, kun hoito alkaa ja aikuiset puhuvat, että nyt mennään päiväkotiin. Voitte käydä katsomassa yhdessä ovea, josta lapsen ryhmä menee sisälle ja kenties kurkistella ikkunasta sisälle.

    On hyvä huomioida, että lapsen ajattelu on hyvin konkreettista ja voi olla esimerkiksi hyvä selventää, että kun päiväkoti alkaa, vietetään päiväkotipäivää myös sisällä rakennuksessa, eikä vain pihassa leikkien.

    Kun työskentelin päiväkodin pienten ryhmässä ja kävimme ryhmän lasten kanssa lauluhetkellä isompien ryhmässä, puhuivat pienet siellä aina, että “mennään takaisin sinne päiväkotiin”. Heille päiväkotia edusti vain pienten ryhmä. :)

  2. Käykää lainaamassa kirjastosta kirjoja päivähoidon aloittamisesta

    Kirjoja päivähoidon aloittamisesta tai päiväkodin arjesta löytyy vaikka kuinka paljon. Kirjat ovat loistava keino valmistautua mihin vain asiaan ja niiden avulla keksii myös keskusteltavaa lapsen kanssa aiheesta. Mikä tahansa uusi asia lapsen elämässä on useimmiten jännittävä, koska lapsi ei tiedä mitä tilanteessa tapahtuu ja millaiselta paikoissa näyttää. Kirjojen kautta oma lokero, aamupiiri, ruokailu, nukkari ja muut päiväkodin tilanteet ja termit tulevat lapsell (ja ehkä aikuisellekin) tutuiksi.

    Muutamia lemppareitani varhaiskasvattajana sekä äitinä ovat Tam-Tam menee päiväkotiin, Onni ja Aada päiväkodissa sekä Onni-poika menee päiväkotiin.

  3. Seuratkaa ajan kulua päiväkodin alkuun

    Käykää tulostamassa ilmainen kalenteri, jonka avulla voitte seurata, kuinka monta päivää päiväkodin alkuun on. Kalenterin viikonpäivät ovat samoilla väreillä, kuin yleisesti päiväkodeissa käytettävät värit, joten niiden avulla lapsi oppii pikku hiljaa hahmottamaan ajan kulua. Kalenteria voi myös muokata oman perheen tarpeisiin sopivaksi ja halutessaan vaihtaa värejä ja kuvia. Kalenteri avautuu Canva-sovelluksessa, joka toimii sekä kännykällä, että tietokoneella ja siitä on ilmainen versio.


Lisää vinkkejä päivähoidon aloitukseen Lempeä hoidon aloitus-oppaassa! Vielä 31.12. tarjoushintaan 20€!

Kuva Louise Agnew

Edellinen
Edellinen

Ihanan pehmeä DIY-muovailuvaha

Seuraava
Seuraava

Ruokkiiko uni oikeasti unta?