Apua, mitä vauvalleni tapahtuu iltaisin?

“Minne katosit, tyytyväinen vauvani?”

Monelle pienelle vauvalle on tyypillistä, että päivällä enimmäkseen tyytyväinen vauva muuttuu alkuiltaa kohden kärttyisämmäksi ja itkuisemmaksi. Tuntuu, että ihan kuin vauvan temperamenttikin muuttuisi. Syöminen muuttuu tiheämmäksi ja voidaan puhua jopa iltatankkauksesta. Lisäksi voi tuntua, että tiheästä syömisestä huolimatta vauva on melko tyytymätön. 

Vauva voi kenties hepuloida rinnalla, voi nokkia niitä, itkeä, näyttää nälkämerkkejä, mutta kuitenkin siitä huolimatta kieltäytyä rinnasta. Ja entäs nukkuminen? Vauva saattaa nukahtaa, mutta nukkua vain muutaman minuutin ja olla taas kekkuloimassa tyytymättömänä. Tai olla selkeästi väsynyt, mutta nukuttaminen on haastavaa.

Lämmin halaus teidän perheelle, jossa tämä on juuri nyt käynnissä. Tämä on rankkaa, mutta auttaako yhtään kuulla, että tässä on kyse kovin tyypillisestä pienen vauvan iltakäytöksestä?

Mistä tämä johtuu?

Osittain hormoneista. Hormonitoiminta vaihtelee vuorokauden aikana ja iltapäivään/alkuiltaan osuu niiden suhteen hankalampi vaihe. Tässä vaiheessa saattaa maidonheruminen olla hiukan tiukassa. Rinnat saattavat tuntua tyhjiltä ja pehmeiltä. Tämä yhdistettynä siihen, että vauva on tyytymätön rinnalla, saattaa usein saada vanhemmat kovin huolestuneiksi siitä, että onko maito nyt loppumassa tai eikö sitä tule tarpeeksi vauvan tarpeisiin. Muista, että rinnat eivät ole koskaan tyhjät ja maidontuotanto on kyllä käynnissä ympäri vuorokauden. Tämä on vain hiukan hankala hetki päivässä. 

Vauvan käytös rinnalla on itseasiassa hyvin paljon maidon nostatus käytöstä. Saatat tulevaisuudessa huomata samantyyppistä käytöstä kun käynnissä on tiheän imun kausi. 

Todennäköistä on, että iltaa kohden sekä sinun, että vauvan jaksaminen ja sen myötä mieliala alkavat olla hiukan laskussa. Etenkin jos yöt tuntuvat raskailta, on mahdollista, että jo illasta alat hiukan negatiivisin tuntein odottaa yön lähestymistä. Vauvalla taas on menossa huimat kehityksen viikot ja iso sopeutuminen kohdunulkoiseen maailmaan.

Hän on tottunut kohdussa siihen, että hän ei koskaan ole yksin, hän on aina lämpimässä, tietyssä äänimaailmassa, pimeämmässä kuin ulkomaailmassa, liikkeessä paljon, ravintoa tulee koko ajan… Muutos ulkomaailmaan on suuri!

Kaikki stimulaatio, jota vauva saa kohdunulkoisessa maailmassa osakseen päivän aikana äänien, tuoksujen ja valojen jne. muodossa, ovat varmasti hänelle isoja asioita. Iltaan mennessä vauva saattaa olla saanut tarpeekseen tätä stimulaatiota. 

Tilanteeseen ei välttämättä ole mitään taikaratkaisua, mutta muutamia asioita voitte kokeilla.

Huolehdi omista tarpeistasi

Ensinnäkin, muistathan huolehtia omista tarpeistasi! Olethan syönyt ja juonut tarpeeksi päivän aikana? Jos syöminen tuppaa unohtua, lounaat korvattua pullalla ja suklaalla, niin pieni suunnitelmallisuus voi auttaa. Pullaa ja suklaata ei tarvitse jättää välttämättä kokonaan pois, mutta niiden lisäksi olisi hyvä saada hyvää ja ravitsevaa ruokaa, kunnon aterioita.

Onko mahdollista saada tähän hetkeen apua? Onko sinulla oma äiti joka on innokas auttamaan uudessa elämänvaiheessa? Mikäli on, voisiko häntä pyytää kokkaamaan aterioita pakkaseen? Tai joku muu läheinen? Smoothiet ovat helppoja tapoja saada nopeasti hyvää ja terveellistä välipalaa, joten monitoimikone tai sauvasekoitin voisi olla hyvä hankinta jos sellaista ei löydy. Googlaamalla löytyy reseptejä, mikäli oma mielikuvitus ei vain keksi mitään yhdistelmiä. Muista myös pitää vesipullo käden ulottuvilla päivän aikaan. Moni myös tekee niin, että sijoittaa vesikannuja ja -laseja imetyspaikkojen läheisyyteen, jolloin juominen ei unohdu.

Varmista, että vauva saa päivällä unta

Jos illat ovat vähän kehnoja vauvan unen suhteen, varmista, että päivällä hän saa unta. Mikä on hänelle se helpoin tapa nukahtaa? Miten hän nukkuu parhaiten? Käytä näitä tapoja. Ei ole vääriä tapoja nukuttaa vauvaa! Lisää vinkkejä pienen vauvan uneen ja sielunelämään täältä!

Ihokontakti

Ihokontakti on taikakikka moneen imetyspulmaan, vauvan hepulointiin ja ties mihin. Näin ollen myös tähänkin pulmaan voi hokontakti voi olla ratkaisu tai ainakin kokeilemisen arvoinen kikka! Jos elämäntilanteessanne tämä on mahdollista, pesikää niin paljon kuin mahdollista. Nämä voivat olla hienoja tilaisuuksia luoda varhaista vuorovaikutusta vauvaan. Yhteinen suihku vauvan kanssa voi myös olla ihanaa ja rauhoittaa vauvaakin.



Ergonominen kantoväline

Jos illat menevät hyssyttelyksi ja sylissä kanniskeluksi, voi olla erityisen helpottavaa ottaa vauva ergonomiseen kantovälineeseen. Kantoväline mahdollistaa myös käsien vapautumisen, jos haluat tehdä jotakin muuta samalla. Kantovälineen avulla kantovastuuta voi myös mukavasti jakaa, mikäli sellaiseen on mahdollisuus. Vauva joka on tottunut kantovälineeseen, saattaa olla oikein tyytyväinen sellaisessa vaikka kantaja olisi joku toinen kuin se, joka imettää.

Muista tiheät imetykset!

Tässä tilanteessa tosiaan moni vetää johtopäätöksen, että maito ei varmaankaan riitä, kun vauva käyttäytyy rinnalla näin ja haluaa hyvin pian imetyksen päätteeksi lisää, mutta kuten sanottu, tämä on normaalia vauvan käytöstä. Toki on tärkeää varmistaa, että imetyksen turvamerkit täyttyvät ja mikäli ei, siinä tapauksessa on tarpeen tehostaa imetystä ja mahdollisesti konsultoida imetyksen ammattilaista. Tästä voit lukea lisää täältä!

Muista, että vauva elää vielä neljättä raskauskolmannesta!

Mikäli vauvalla on ollut paljon vieraita, voi olla taas hyödyllistä hiukan rauhoittaa päiviä. Vieraat kasvot, äänet ja hälinä voivat olla vauvalle stressaavia. Joskus vauvalle pelkkä ulkovaatteiden pukeminen voi olla stressaava tilanne, joten kaiken ylimääräisen rauhoittaminen, vauvakuplaan vaipuminen voi olla kaikille osapuolille hyväksi. 

Muista pyytää apua!

Juttele tuntemuksista mahdolliselle kumppanille, parhaalle ystävälle, naapurille, hakeudu vertaistuen piiriin tai ota rankka vaihe puheeksi neuvolassa.

Jos kaipaat enemmän ammattilaisen tukea pienen vauvan uneen, ruokintaan ja käytöksen tulkintaan, tutustu täällä Vanhemmaksi vauvalle-tuotteisiin!




Edellinen
Edellinen

Marraskuu -slowvember

Seuraava
Seuraava

Mikko Mallikas on oikukas. (Vai onko?)