Pitääkö vauvalle opettaa itsenäisen nukahtamisen taito?


Luen välillä erilaisia Facebook-ryhmiä sillä ajatuksella, että on tärkeää työni kannalta tietää, millaiset asiat mietityttävät tuoreita vanhempia. Olen huomannut todella usein, että vauvalle hyvin tyypillinen käytös on asia, josta vanhemmat eivät ole saaneet juurikaan tietoa etukäteen.

Kun tietoa siitä, millainen pieni vauva on, ei ole etukäteen saanut, voi käydä niin, että vauvan oleminen yllättää isostikin. Kun kaikki on uutta, saattaa myös helposti tulla mieleen, että onkohan vauvassa jotakin vikaa? Tai onkohan niin, että vanhempana sitä on tehnyt jotakin väärin? (Ihan vain nopea huomautus tässä kohtaa, että et varmasti ole tehnyt mitään väärin)


Aloitetaan pikkuisen vauvan normaalista unesta.

Millaista on pienen vauvan uni?

  • Ihan pienen vauvan unelle on usein tyypillistä, että sitä on paljon! On hyvä kuitenkin muistaa, että yksilöllistä vaihtelua on myös todella paljon ja osa ihan pienistäkin vauvoista tekee muutakin kuin nukkuu. Ja osa taas tuntuu vain nukkuvan. Saman vauvan nukkumisessa voi olla myös päiväkohtaisia eroja.

  • Koska pienen vauvan oma melatoniinintuotanto on vasta käynnistymässä, hänen unensa jakautuu yleensä tasaisesti ympäri vuorokauden. Yön ja päivän eroa voi "opettaa" parhaiten sillä, että päivällä nukutaan valoisassa ja yöllä pimeässä. Vaikka voi olla hyvä idea olla yöllä hiukan vähäeleisempi kuin päivällä (ei kirkkaita valoja ja stimuloivia leikkihetkiä) saat yölläkin katsoa vauvaa silmiin, ottaa häntä syliin jne.

  • Pienen vauvan unen rakenne on erilainen kuin vaikka aikuisella ja tämä näkyy esimerkiksi siinä, että välillä vauva voi liikehtiä unissaan todella paljon. Hän voi myös havahtua melko helposti. Lisäksi vauvan unijaksot ovat melko lyhyitä eli hän saattaa tarvita avustusta uudelleen nukahtamiseen melko usein.⠀⠀⠀

  • Pieni vauva (ja vähän isompikin) nukkuu yleensä parhaiten aikuisen välittömässä läheisyydessä. Rinnalla, vieressä tai sylissä. Lisäksi vauva pystyy syömään nukkuessaan. Rinnalle nukuttaminen onkin monelle helppo keino saada vauva uneen. Vauvat ovat yksilöitä tässäkin ja osa vauvoista taas kaipaa enemmän omaa rauhaa nukahtamiseen. Tarkkailemalla omaa vauvaa selviää, miten juuri hänen kanssaan on paras toimia.⠀⠀⠀

  • Jos "patjana toimiminen" tuntuu liian sitovalta, kannattaa ehkä kokeilla odottaa noin 20 minuuttia ennen kuin nukkuvan vauvan koettaa siirtää sänkyyn nukkumaan. On hyvä kuitenkin varautua siihen, että vauvalle tämä tämmöinen ei sovi, vaan hän kaikista toimista huolimatta herää, kun hänet on siirretty omaan sänkyyn ja vaatii taas tämän lämpöisen ja turvallisen ihmispatjan itselleen.

  • Etenkin pienet vauvat nukkuvat usein lyhyitä 30 min päiväunia, mutta osa vauvoista jatkaa näitä pätkäpäiväunia vielä myöhemminkin. Ne voivat tuntua aikuisen kannalta raskailta, kun päivän hengähdyshetki jää lyhyeksi, mutta vauvan kannalta eivät lyhyet päiväunet ole haitallisia. Voit lukea lisää päiväunista tästä postauksesta. Lisäksi voit ladata ilmaisen päiväunioppaan kaupasta. 

  • Vauva syö vuorokauden ympäri ja yösyötöillä on tärkeä tehtävä mm. imetyksen turvaamisen kannalta. Moni saa helpotusta yöheräämisiin ja yölliseen vauvan hoitoon sillä, että ottaa vauvan mahdollisimman lähelle yöksi. Mikäli aivan samassa sängyssä nukkuminen tuntuu luontevalta, on täysin sallittua näin toimia. Näin suurimmassa osassa maailmaa nukutaan ja on melkolailla aina nukuttu. On tärkeä tutustua turvallisen nukkumisen kriteereihin ensin. Niitä voi lukea vaikka täältä!

 
Täytyykö vauvalle opettaa itsenäisen nukahtamisen taito?

Vauvalle ei tarvitse opettaa yhtään mitään taitoja. Eikä uni mikään opittu taito muutenkaan ole. Kaikki vauvat osaavat nukkua, he ovat nukkuneet jo kohdussa. Unta säätelevät unipaine ja sisäinen kello, eikä näihin kahteen asiaan pysty opettamisen keinoin vaikuttamaan. 

Osa vauvoista omaa sellaisen temperamentin, että he osaavat nukahtaa itse. Mutta suuri osa tarvitsee avustusta nukahtamiseen ja tämä on aivan normaalia. Suuren suomalaisen tutkimuksen mukaan (Child Sleep) noin 50% vielä 1-2-vuotiaistakin tarvitsee avustusta nukahtamiseen.

Osalle vauvoista toimii erinomaisesti rinnalle nukuttaminen. Rintamaito sisältää mm. melatoniinia ja sen ja muiden sen sisältämien ainesosien takia imetys voi olla varsinainen taikakikka vauvan nukuttamiseen. Toiset vauvat taas tarvitsevat enemmän vaikkapa liikettä nukahtamiseen ja tällöin sylissä hytkyttely voi olla se sopivin. Kokeilemalla selviää, mikä on oman vauvan lempitapa nukahtaa.

Itsenäisen nukahtamisen taito kehittyy ajallaan eikä sellaisen opettamisesta tarvitse ottaa stressiä. Ylipäänsä pienelle vauvalle ei tarvitse opettaa kuin yksi asia: kun hän ilmaisee tarpeitaan, niihin vastataan ja ripeästi. Näin toimimalla vauva oppii vaikka mitä! Hän oppii, että hän on turvassa, hän oppii, että hän on rakastettu, hän oppii, että hän on arvokas. Tämä kaikki on varhaista vuorovaikutusta.




Vauva suostuu olemaan vain kiinni sinussa?

Vauva on tottunut kohdussa olemaan lähellä hoivaajaansa, koko ajan. Tämän takia hän haluaa syntymänsä jälkeenkin siinä olla. Moni puhuu vauvan ensimmäisestä kolmesta kuukaudesta neljäntenä raskauskolmanneksena. 

Vauvan totuttelua kohdun ulkopuoliseen elämään voi auttaa järjestämällä elämä (mahdollisuuksien mukaan) niin, ettei suuresti tarvitse minnekään hötkyillä. Paljon ravitsevaa ruokaa synnyttäneelle, mukavat oltavat sänkyyn ja sohvalle, käden ulottuville kaukosäädintä ja äänikirjaa sekä riittävästi juotavaa.

Voit myös olla aivan huoleti siitä, että vaikka olet kenties nyt aivan valtavan sidottu pieneen ihmiseen, tämä ei kestä ikuisesti. Et aiheuta mitään haitallista sillä, että antaudut nyt tilanteelle. Et tee lapsesta riippuvaista tai estä hänen myöhempää itsenäistymistään sillä, että pidät häntä nyt juuri niin lähellä, kuin hän haluaa olla.

On myös hyvä pitää matkassa iso ripaus armollisuutta itseään kohtaan. Uuteen ihmiseen tutustellessa nimittäin saa välillä arvailla, mitä hän milloinkin yrittää ilmaista tarvitsevansa. Aina ei tarvitse mennä nappiin, se on hyvä muistaa! ”Äiti ei nyt ihan ymmärrä, mitä sä haluat!” on lause, jota tulee edelleen itsenikin toisteltua, vaikka olenkin näiden asioiden ammattilainen.

Kertaus vielä loppuun:
-Vauvan unimäärä vaihtelee vauvakohtaisesti reilustikin
-Vauva todennäköisesti haluaa olla lähinnä sylissä, rinnalla ja aivan sinussa kiinni ja tämä on aivan tyypillistä vauvalle
-Vauva saattaa nukahtaa itse tai tarvita reilustikin avustusta nukahtamiseen ja tämäkin on tyypillistä vauvalle
-Voi olla hyvä ajatus pyrkiä unohtamaan kello, aikataulut, taulukot ja muut ja kokeilla keskittyä tarkkailemaan vauvaa


Jos kaipaat vielä vähän enemmän tietoa ja tukea vauvan unissa, suosittelen sinua tutustumaan tuotteisiini liittyen pienen vauvan uneen sekä tuotteisiini liittyen isomman vauvan uneen.



Seuraava
Seuraava

Ensimmäinen yö erossa lapsesta