Hyvä alku imetykselle

Paras tapa valmistautua imetykseen, on hankkia siitä etukäteen tietoa! Itsehän olen aikoinani oppinut tämän kantapään kautta eli en yhtään valmistautunut imetykseen esikoista odottaessani ja homma kariutui jo sitten alkumetreillä…Seuraavalla kerralla valmistauduin hyvin ja päätin, että tulen onnistumaan imetyksessä (ja onnistuinkin). Jotta kukaan ei ainakaan tiedon puutteen takia joutuisi kokemaan imetyspettymystä, olen koonnut ilmaisen oppaan Odottajan imetysopas. Käyhän lataamassa!

Seuraavassa myös muutamia vinkkejä, jotka saattavat olla hyödyllisiä ensimmäisinä päivinä:

 

  1. Unelias vauva:

Ensimmäisenä päivänä vauva on yleensä synnytyksestä väsynyt. Han saattaa vaatia myös herättelyä syönteihin. Erityisesti jos synnytyksessä on käytetty lääkkeitä. Synnyttäjän saattaa olla vaikea nukkua, olo voi olla kuin ylikierroksilla, mutta suosittelen lämpimästi ainakin yrittämään nukkumaan kun vauvakin. Pidä vauvaa ihokontaktissa, äläkä kapaloi. Kapalointi voi sammuttaa syömisrefleksejä, ja ihokontakti on monesta syystä kapalolle parempi vaihtoehto.

2. Levoton vauva

Toisesta yöstä puhutaan joskus termillä second night syndrome. Vauva voi olla levoton ja itkuisempi. Hän todennäköisesti haluaa olla koko ajan lähelläsi. Mikä ei tietysti ole ihmekään, sillä hän on juuri poistunut kohdustasi, tuttujen äänien ja makujen maailmasta outoon, kirkkaaseen ja kylmään maailmaan. Lämmin suositus vauvan kanssa nukkumiselle. Tarkista turvallisen perhepetinukkumisen suositukset ja varmista, ettei vauva pääse tippumaan (sairaala)sängystä lattialle.

J o s kuitenkin päädyt kapaloimaan ja vauva nukkuu, avaa kapalo aina vähintään kahden tunnin välein, jotta vauva herää syömään ja jotta hän ei vaivu liian syvään uneen.

3. Nälkäinen vauva

Ensimmäinen tiheä imu saattaa sattua näihin päiviin. Tämä on vauvan tapa tilata maitoa (maitoa muodostuu rintoihin sitä mukaa, kun sitä sieltä poistuukin) ja pikku hiljaa kolostrum eli ensimaito alkaa muuttua “oikeaksi” maidoksi ja saatat tuntea maidonnousun (kaikki eivät tätä huomaa edes). Tiheän imun kausiin kannattaa suhtautua kärsivällisyydellä sekä valjastaa tukijoukot huolehtimaan nesteytyksestä, välipaloista sekä kaukosäätimen tuomisesta ja tyynyjen asettelusta.

Maidon tuotannon nostatus ensimmäisinä viikkoina:

  • Paljon ihokontaktia

Eli vauva vaippasilleen ja imettäjä tissisilleen! Auttaa maidonnousussa, imuotteen löytymisessä jne.

  • Tiheät imetykset

Unohda kello ja katso sen sijaan vauvaasi. Anna ensimmäisestä nälkämerkistä rintaa, älä odota itkua. Vauva saa nukahtaa rinnalle, se ei ole huono tapa, vaan luonnon upeaa designia!

  • Kyljellään imetys

saat levättyä samalla, life saving hack, sanoisin. Pyydä tähän apua kätilöltä!

  • Käsinlypsy

    opettele tämä jo raskausaikana. Ota selvää, onko se turvallista oman raskautesi kohdalla. Voit antaa pisaroita imetysten välissä vauvalle.

  • Rinnan hellävarainen hieronta samalla kun imetät

  • Luottoa!

Yksi avaimista onnistuneeseen imetykseen on imetysluottamus. Luota kehoosi, luota vauvaasi! (Ja myös pyydä apua tosi herkästi, imetys on joskus vaikeaaaaa!)

Edellinen
Edellinen

Eikö rintamaito riitä jos vauva juo pullosta imetyksen päälle?

Seuraava
Seuraava

Ensin yövieroitus vai omaan sänkyyn siirtyminen?